Lördag 23 juli 11:00 till 13:00 får barn och ungdomar cykla med Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon från Team 31! Ta med egen cykel eller låna cykel och hjälm på plats. Vi cyklar på en enkel nybörjarbana och Jenny och Linn hjälper till och ger tips.
 
Foto: Ross Bell Photo

Specialized Pumptrack Challenge Final

På lördag kväll ca 18:30 blir det pumptrack final! 

Sponsorer

 

SAMARBETSPARTNERS

 

Preliminärt Program MTB SM 2022

Observera att programmet är preliminärt, tider och distanser kan ändras. Kolla Sportstiming för senaste information. Uppdaterat 23 juli.

Översiktskarta

Anmäl dig här

Svenska Mästerskapen i XC 

Inom mountainbike finns en rad olika kategorier, varav den största är Cross Country, XC. Typiskt för XC är att cyklingen har lika mycket utförslöpor som uppförsbackar, och inte innehåller trix eller höga hopp.

Inom XC finns sedan ytterligare ett par discipliner där denna tävling är SM för fyra av dessa, XCO, XCC, XCT, XCR. Mer om dem kan du läsa längre ner på sidan.

XCO är en olympisk gren, där Sverige har haft fina framgångar genom Jenny Rissveds. 

Läs mer om de olika grenarna längre ner.

SM 2021 i Skatås, Göteborg

Svenska Mästerskapen

Järfälla CK och MTB Täby arrangerar 2022 års MTB SM.

Disciplinerna

SM arrangeras i flera discipliner över flera dagar: Svenska mästare ska koras i: XCO, XCT, XCC och XCR.

Utmanande bana

Banan är kuperad och går på varierande underlag med handbyggda sektioner som testar åkarnas  skicklighet.

Alla åldrar

Tävlingsklasser finns från 9 till 99år. Licens krävs.

Järfälla, Stockholm

Banan ligger vid Brukets backe i Järfälla kommun, norr om Stockholm. Området är ett naturreservat och banan ligger nära badplatser och naturområden. Parkering finns i anslutning till banan.

Hitta hit

Öppen för Träning

Det är fritt fram att träna på banan året runt. Banan bjuder på en del stigningar, men alla med lite MTB vana klarar att cykla runt hela banan. På vissa ställen finns det A- (svårt) och B-spår (enklare). Det finns även en pumptrack i anslutning till banan.

“SM banan 2022 bjuder på riktigt bra MTB. Långa partier med teknisk stig, backar och flowiga sektioner.”

– Deltagare Järfälla XCO 2021

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Adress

Kontakta oss!

info@jarfallaxco.se

 

Discipliner

Cross Country Short Track (XCC)

Masstartlopp på en tävlingsbanan som inte får vara längre än 2 km med en total tävlingstid på 20 till 60 minuter. Goda omkörningsmöjligheter ska finnas på banan. XCC-tävlingar på den internationella kalendern skall anses vara Klass 3-tävlingar. Naturliga och/eller konstgjorda hinder är endast tillåtna efter godkännande av teknisk delegat eller chefskommissarie.


Olympisk Cross Country (XCO)

Masstartslopp på en bana som ska vara mellan 4 – 6km lång och ofta med ~1000 höjdmeter klättring per lopp. Antal varv avgörs för varje klass för att hamna inom de angivna vinnartiderna (nedan). Banan ska vara kuperad och gå i skogsterräng på grusväg, gräs, fält eller stigar med varierande underlag (< 15 % får vara på asfalt). De flesta internationella banor idag innehåller handbyggda sektioner som testar åkarnas mod och tekniska skicklighet. Banan ska innehålla 2 zoner för langning och teknisk hjälp som ligger på ett platt och lättåkt parti.


Cross Country Time Trial (XCT)

Individuell start på en tävlingsbanan som inte passerar samma plats (undantaget start-/målplats) två gånger per lopp. Tävlingstid på 10 till 30 minuter. Goda omkörningsmöjligheter ska finnas på banan. Tempolopp som körs endast i samband med XCO-SM av Master- och Ungdomsklasserna. Resultaten från XCT-loppen är seedningsgrundande för XCO loppen.


Cross Country Team Relay (XCR)

Laget består av tre cyklister från samma förening som kör ett banvarv var.

Seniorklass: laget skall innehålla minst en (1) tävlande som innehar tävlingslicens för M/W Elite, M/W U23, M Junior eller M/W Masters. Ungdomsklass: Lag skall innehålla cyklister med en sammanlagd ålder, uppnådd under kalenderåret, av högst 43 år. Ålder för Flickor minskas med två (2) år. XCR körs som SM-klass vilket innebär att deltagare som lägst måste höra hemma i P/F 13-14 för att få delta.

Lagets samtliga tre medlemmar ska finnas på startplatsen för inskrivning vid tiden för upprop till start för sträcka 1. 

Järfälla XCO

Parallellt med SM körs Järfälla XCO för de klasser som inte har SM-status, Pojkar/Flickor 9-10 år och Pojkar/Flickor 11-12. Tävlingens disciplin är Olympisk Cross Country (XCO). Tävlingen körs 2022 för 5:e året i rad.

Järfälla XCO är ett masstartslopp på en bana som är 4,5 km lång och med ~120 höjdmeter klättring per varv.  Banan är kuperad och går i skogsterräng, på stigar och gräs med varierande underlag. Det finns några handbyggda sektioner som testar åkarnas mod och tekniska skicklighet. Banan innehåller 2 zoner för langning och teknisk hjälp som ligger på ett platt och lättåkt parti.

Specialized Pump Track Challenge

Specialized Pump Track Challenge är en tävling där det gäller att sätta snyggaste och snabbaste varvet i pump tracken.

Kvalomgångar kommer hållas löpande under SM och den stora finalen går på lördagskvällen. Alla kan vara med, stora som små.

Ära och berömmelse samt fina priser från Specialized utlovas.

Prova på MTB med Team 31

Prova på mountainbike för barn och ungdomar. Har du aldrig suttit på en MTB tidigare? Då får du en perfekt chans att prova det nu. Cykel kan du låna på plats och bättre hjälp att komma igång än från Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon kan du knappast få.

Bad, gym & spa

Medley Järfällabadet erbjuder 50% rabatt på engångsentré för alla SM-deltagare mot uppvisande av SM-voucher. Hämta din SM-voucher i sekretariatet.

Ordinarie entrépris:
Bad vuxen 105kr
Bad barn 3-17 år 60kr
Gym inkl. bad 160kr

Paddla kanot

Hyr kanadensare vid Bruket/badplatsen och paddla i kvällssolen

TEAM-tält

Boka plats för tält som din klubb eller ditt team kan synas och samlas i.

Ställplatser

Ställplats för husbil eller bil med husvagn finns i anslutning till eventområdet. Antalet är begränsade och måste förbokas (först till kvarn). 

Info om ställplatserna:

Vattenutkastare finns på gångavstånd. Badplats finns i närheten även med utomhusdusch vid görvälnbadet. El går att förbeställa. Torrtoa (Holken) finns vid ställplatserna. I övrigt är ställplatserna belägna på en grusparkering och/eller en äng.

Boende

HOOM Home and Hotel erbjuder deltagare på MTB SM rabatt på boende. (Uppdatering 7 juli, dom rabatterade rummen är fulla, men det kan finnas rum/lägenheter till ordinarie pris kvar)

Kontakt
Ring Hoom på växel 0770 550 04 00 alt. via vår e-postadress jarfalla@hoomhotel.se ´

Klicka här för att läsa mer om HOOM och rummen.

Bana

SM-banan

SM går på Brukets XCO-bana i Järfälla, Stockholm. Banan är öppen för allmänheten dygnet runt, året runt (förutom när skidbacken är pistad).

Ett var på 5km-banan består av XCO Blå + XCO Röd loop.

Långa banan som .gpx

Banmarkering

Banan är markerad med skyltar  och neonfärgade enduropilar

samt plastband där tävlingsbanan skiljer sig från den permanenta banan.

Dessutom används följande markeringar:

Mycket svårt parti:

Svårt parti:  

Tävlingsbanan går på befintlig stig där avspärrningsband eller särskild markering saknas. 

Naturreservat

Järfälla XCO genomförs i Görvälns naturreservat. Samtliga deltagare förbinder sig att följa reservatets föreskrifter.

Föreskrifter med stöd av 10 § naturvårdslagen om vad allmänheten har att iakttaga inom reservatet

Utöver föreskrifter och förbud i lagar och förordningar är det förbjudet att:

 1. förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning.
 2. bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar, skada vegetation i övrigt t ex genom att gräva upp ris, örter, gräs, mossor eller lavar.
 3. störa djurlivet (t ex genom att klättra i boträd, fånga eller döda däggdjur, fåglar, kräl- och groddjur).
 4. medföra hund eller katt som inte är kopplad. Naturvårdsförvaltaren kan dock ge tillstånd för spårövningar i organiserad form samt anvisa särskilt iordningställt övningsområde.
 5. elda annat än på anvisade och iordningställda platser.
 6. tälta under längre tid än två dygn.
 7. rida annat än i anvisade områden.
 8. framföra motordrivet fordon annat än på anvisade, för allmän trafik upplåtna vägar. Naturvårdsförvaltaren kan utfärda körtillstånd för övriga vägar då särskilda skäl föreligger.
 9. bruka störande motordriven anordning för lek eller sport.
 10. utan tillstånd från naturvårdsförvaltaren anordna snitslade spår, fasta orienteringskontroller eller anordna tävlingar med fler deltagare än 200.
 11. landa på mark eller vatten med flygfarkost.

Tävlingsorganisationen reserverar sig för felskrivningar och rätten att göra ändringar i detta dokument fram till tävlingsstart.

Järfälla XCO, SWE Cup 2021

BILDER RESULTAT